web
    analytics

Portal Rasmi Agensi Nuklear Malaysia

 

 

AGENSI NUKLEAR MALAYSIA

Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (ANGKASA), sebuah badan bukan kerajaan yang menguruskan pemotongan gaji kakitangan kerajaan telah mengadakan Program Bersama Pelanggan ANGKASA pada 6 April 2017 di  Lobi Blok 11, Nuklear Malaysia . Program yang bermula seawal jam 9.00 pagi hingga 4.00 petang ini adalah anjuran Koperasi dan Kelab Nuklear Malaysia. Program ini diadakan bagi memberi peluang kepada kakitangan di agensi ini untuk membuat semakan dan mengajukan sebarang pertanyaan berkaitan potongan gaji ANGKASA.

Menurut Pegawai Perhubungan Media, Penerangan & Promosi ANGKASA, Encik Mohd Idzdihar Nooridzahir, beliau amat berpuas hati dengan sambutan yang menggalakkan di Nuklear Malaysia. Ini berikutan anggaran seramai lebih daripada 400 orang pelanggan telah mendaftarkan nama untuk membuat semakan potongan gaji. Tambahan lagi, program tersebut turut menjadi satu platform terbaik kepada pihak ANGKASA untuk menambahbaik perkhidmatan yang diberikan kepada pelanggan.

Selain itu, pihak ANGKASA juga telah mengadakan sesi latihan “Sistem Pengurusan Berkomputer ANGKASA” kepada kakitangan yang terlibat. Sistem tersebut merupakan sistem pengurusan bagi memudahkan cara penyediaan penyata kewangan koperasi. Pihak ANGKASA akan meneruskan siri jelajah Program Bersama Pelanggan ke Jabatan Bomba dan Kementerian Kesihatan Putrajaya.


PADANG TERAP – Penggunaan aplikasi nuklear dalam bidang pertanian terutama dalam penghasilan benih cendawan bergred premium khususnya cendawan Volvariella akan diperluaskan dan seterusnya dijangka dapat mengurangkan kebergantungan terhadap import benih dari Thailand.

Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Sains dan Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Prof. Dr. Ramzah Dambul berkata, melalui teknik Mutagenesis yang menggunakan sinaran gamma misalnya, ia berjaya menghasilkan benih cendawan Volvariella yang berkualiti tinggi.

"Fokus kita adalah menghasilkan benih dengan menggunakan sinaran gamma di mana teknik ini pertama kali digunakan dalam bidang pertanian di Malaysia dan ia sangat memberangsangkan.

"Bagi projek penghasilan benih cendawan Volvariella, kita berjaya menghasilkan sebanyak 10,000 beg benih setiap bulan sejak awal tahun ini dan hasilnya lebih berkualiti dan terjamin daripada benih import," katanya selepas Majlis Perasmian Pusat Pengeluaran dan Pengembangan Cendawan (PPPC) di Kampung Padang Nyior di sini.

Beliau menambah “Pusat Pengeluaran dan Pengembangan Cendawan (PPPC) ini dibangunkan di bawah Projek MOSTI Social Innovation (MSI) Agensi Nuklear Malaysia dengan kolaborasi Pejabat Pertanian Daerah Padang Terap kepada Komuniti Kg. Padang Nyior”.

Katanya, sekiranya lebih ramai anak tempatan mampu menghasilkan benih ini, tidak mustahil satu hari nanti negara akan mampu menjadi pengeksport benih terbabit ke luar negara.

Turut hadir ialah Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan, Sumber Air, Bekalan Air dan Perumahan Negeri, Dato’ Hj. Badrol Hisham Hashim, Ketua Pengarah Agensi Nuklear Malaysia, Dr. Mohd Ashhar Hj. Khalid, Pengarah Pertanian Negeri Kedah, Mohamed Bukhori Abdul Rahman dan Pegawai Daerah Padang Terap, Hj. Fathullah Suhaimi Hj. Ismail.


Majlis Apresiasi MOSTI 2017  telah diadakan di Hotel Everly, Putrajaya melibatkan kesemua jabatan dan agensi di bawah MOSTI. Ia bertujuan untuk meraikan penerima Pingat Perkhidmatan Cemerlang (PPC), penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) tahun 2016 serta majlis menghargai khidmat bakti pegawai-pegawai MOSTI dan agensi dibawahnya yang telah dan bakal bersara  pada tahun 2017.


 

Datuk Seri Panglima Wilfred Madius Tangau, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi telah menyempurnakan majlis tersebut  dimana seramai 121 pesara, 337 penerima APC dan seorang penerima PPC diraikan. Dalam ucapannya, beliau berharap “anugerah dan penghargaan ini akan membangkitkan lagi semangat dan motivasi warga MOSTI untuk menghasilkan perkhidmatan yang lebih berkualiti serta berimpak tinggi dalam menyokong dan menjayakan apa juga dasar negara”.

Beliau juga mengucapkan setinggi penghargaan dan terima kasih yang tidak terhingga kepada pesara dan bakal pesara 2017 di atas sumbangan, komitmen dan sokongan yang berterusan kepada MOSTI.Dengan bertemakan “Kecemerlangan Ekspresi Negaraku”, majlis ini menyaksikan seorang penerima tunggal Pingat Perkhidmatan Cemerlang iaitu Dr. Abdul Rahim bin Harun, Pegawai Penyelidik Q54 dari Agensi Nuklear Malaysia.  Manakala seramai 72 orang pegawai dan kakitangan Nuklear Malaysia adalah diantara 337 orang penerima APC 2016 berdasarkan kepada kecemerlangan, sumbangan dan dedikasi yang telah ditunjukkan di sepanjang tahun berkenaan.


 

Seramai 26 orang warga Nuklear Malaysia yang bersara dan bakal bersara pada 2017 turut diraikan dalam majlis ini sebagai menghargai jasa dan sumbangan mereka.


Karnival Kreativiti dan Sains4U Zon Utara 2017 anjuran  Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dengan kerjasama Pejabat Setiausaha Kerajaan (SUK), Negeri Perak telah berlangsung pada 22 hingga 23 Mac 2017 di Dewan Bandaran Ipoh, Perak. Karnival di dirasmikan oleh YB Dato’ Dr Muhammad Amin bin Zakaria, Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Sains, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau Negeri Perak. Pada majlis yang sama, beliau juga turut merasmikan sambutan Hari Meteorologi Sedunia 2017. 


Karnival Kreativiti dan Sains4u merupakan program tahunan yang telah mula dilaksanakan oleh MOSTI sejak tahun 2010. Program ini menyokong salah satu teras yang digariskan di dalam Dasar Sains dan Teknologi Negara iaitu membudaya serta menggalakkan pembelajaran sains dan teknologi serta inovasi. Ia melibatkan pelbagai peringkat masyarakat untuk mencapai matlamat menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju dan berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020.

YB Dato’ Dr.  Muhammad Amin menyatakan dalam ucapannya, “Usaha ini adalah sebagai salah satu aktiviti dalam Strategi Lautan Biru (NBOS) di antara Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri yang pastinya mempunyai matlamat yang sama dalam membudayakan sains, teknologi dan inovasi di kalangan rakyat khususnya di negeri Perak dan Zon Utara.”Beliau menambah “STI merupakan pemacu pertumbuhan ekonomi ke arah sebuah negara berpendapatan tinggi dan mapan". Sebagai peneraju STI negara, MOSTI dan Kerajaan Negeri Perak akan sentiasa memastikan STI diletakkan di persada agenda pembangunan dan di arus perdanakan ke dalam semua perancangan, dasar dan pelan strategik Negara”
 
Pelbagai aktiviti menarik sepanjang 2 hari Karnival seperti aktiviti membina robot, dron, animasi 3D, treasure hunt, cybersafe quest, idola cuaca, science show dan pameran interaktif daripada pelbagai agensi di bawah MOSTI termasuk Agensi Nuklear Malaysia serta agensi kerajaan negeri. Pengunjung turut dihiburkan dengan persembahan Kebudayaan daripada Kumpulan Selendang Perak serta penampilan istimewa Upin dan Ipin serta Movie Animation Park Studios.
 
Turut hadir pada majlis ini adalah Dr. Mohd Mokhtar bin Tahar, Setiausaha Bahagian Kanan, Bahagian Perancangan Strategik MOSTI, Ketua-ketua Pengarah Jabatan dan Agensi di bawah MOSTI termasuk Dr. Mohd Ashhar bin Hj. Khalid, Ketua Pengarah Agensi Nuklear Malaysia  serta pegawai-pegawai daripada Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan.


 

KEMUDAHAN PELUPUSAN LUBANG GEREK

Agensi Nuklear Malaysia (Nuklear Malaysia) berfungsi sebagai pusat rawatan sisa radioaktif kebangsaan sejak tahun 1985. Antara sisa radioaktif yang diuruskan di pusat ini adalah punca radioaktif terkedap terpakai (DSRS). Sehingga hari ini kesemua sisa DSRS yang diterima dari seluruh Malaysia diuruskan secara penyimpanan di setor sementara (Interim Stor). Pada penghujung 2016, jumlah inventori sisa DSRS yang terdapat di setor sementara telah mencecah 12000 unit.  Oleh yang demikian, telah tiba masanya bagi Malaysia mempertimbangkan langkah pelupusan akhir bagi melupuskan sisa DSRS secara kekal, seterusnya dapat mengurangkan risiko bahaya yang dikaitkan dengan sisa tersebut.

 

borhole6

Punca Radioaktif Terkedap Terpakai (DSRS)

Setiap punca radioaktif terkedap mempunyai kekuatan atau keaktifan tertentu. Ciri khusus bagi  setiap punca radioaktif terkedap ini adalah separuh hayat, dimana secara semulajadi keaktifannya akan berkurang dengan pertambahan masa berdasarkan separuh hayat punca tersebut. Punca radioaktif yang telah mengalami penyusutan keaktifan ke tahap yang telalu rendah untuk sebarang aplikasi atau yang tidak lagi diperlukan perlu diuruskan dengan betul bagi mengelakkan sebarang bahaya kepada kesihatan manusia dan alam sekitar. Antara punca radioaktif yang lazimnya digunakan di Malaysia ialah kobalt-60, strontium-90, cesium-137 dan radium-226.


Pilihan terbaik bagi pengurusan jangka pendek DSRS adalah dengan menyimpan punca radioaktif ini dalam fasiliti yang selamat dan terjamin atau dikembalikan semula kepada pembekal. Penyimpanan di dalam setor bagi tempoh yang  panjang sehingga beratus-ratus tahun didapati bukan satu pilihan yang terbaik kerana aktiviti ini melibatkan perbelanjaan yang tinggi. Pakar mengiktiraf teknologi penyimpanan untuk jangka masa panjang yang selamat dan terjamin dengan pembinaan kemudahan pelupusan yang mampu menyimpan punca dengan nilai radioaktiviti yang tinggi dan mempunyai nilai separuh hayat yang panjang sehingga radioaktiviti menyusut ke tahap yang selamat. Pembinaan kemudahan pelupusan ini perlu dilaksanakan dengan segera atas sebab-sebab berikut:

borhole1

 

Apakah Kemudahan Pelupusan Lubang Gerek (BDF) ?
Kemudahan pelupusan lubang gerek (BDF) telah diperkenalkan oleh oleh Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) bagi membangunkan satu penyelesaian yang selamat, tetap dan kos efektif untuk pengurusan jangka panjang DSRS. BDF memenuhi piawaian keselamatan radiologi jangka panjang yang setaraf dengan mana-mana jenis pelupusan bahan radioaktif. Walaupun BDF direka dalam bentuk yang lebih ringkas dan melibatkan perbelanjaan yang rendah, kemudahan ini masih mampu memenuhi tahap keselamatan radiologi yang diperlukan setanding dengan mana-mana aktiviti yang melibatkan punca radioaktif.
BDF dibangunkan khas untuk menguruskan punca radioaktif dengan kuantiti yang sedikit tetapi masih mendatangkan bahaya, yang dihadapi oleh pelbagai negara.
Sistem BDF terdiri daripada:

  • Pembungkusan DSRS yang selamat oleh sel pengendalian mudah alih jarak jauh (mobile remote handling cell);
  • Pembungkusan bahan radioaktif dalam keluli tahan karat berkualiti tinggi;
  • Satu atau lebih lubang gerek, dengan 30-100 meter, untuk mengasingkan DSRS daripada persekitaran yang boleh diakses.

borhole2

Rajah Skematik Kemudahan Pelupusan Lubang Gerek
(Sumber IAEA)

 

borhole3

Ilustrasi Keratan Rentas Lubang Gerek yang Digunakan untuk Pelupusan
(Sumber IAEA)

Bagaimana BDF berfungsi?

borhole4

Apa Kelebihan BDF ?

Kemudahan pelupusan lubang gerek mempunyai beberapa ciri-ciri yang meningkatkan keselamatan sisa, kos yang efektif, dan keselamatan fizikal. Sebagai contoh :

borhole4

Isu dan Cabaran:

Nuklear Malaysia bertanggungjawab dalam memastikan operasi pembinaan dan perlaksanaan kemudahan pelupusan lubang gerek (BDF) berjalan menurut spesifikasi yang telah dirancang. Perkara ini dilaksanakan dengan mengenalpasti cabaran-cabaran yang hadir dalam setiap fasa perlaksaan projek supaya sebarang kemungkinan dapat diatasi lebih awal. Menjadi satu cabaran yang besar buat Malaysia apabila memilih untuk menjadi negara pertama yang melaksanakan teknologi pelupusan melalui kaedah BDF. Malaysia bakal dijadikan kayu pengukur bagi negara-negara yang turut terarah kepada teknologi pelupusan yang sama pada masa akan datang.

Isu yang melibatkan aspek keselamatan orang awam sentiasa menjadi keutamaan pihak Nuklear Malaysia dalam mereka bentuk kemudahan pelupusan ini. Para penyelidik terus komited untuk berterusan melakukan kajian penilaian keselamatan bersama bantuan pakar-pakar dari pelbagai negara, dengan sentiasa mengambil kira pandangan daripada semua pihak-pihak yang berkepentingan. Kewujudan perbezaan pendapat dari pelbagai pihak harus dikendalikan dengan berhati-hati oleh Nuklear Malaysia dalam memastikan usaha membina kemudahan lubang gerek menepati segala piawaian dan peraturan yang telah digariskan oleh Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (LPTA).

Agensi Nuklear Malaysia
Tender Perihal Kerja Tarikh Tutup
SH.27/2017 X0301060100170030 SEBUTHARGA BAGI PERKHIDMATAN MENAIKTARAF KEMUDAHAN PENYELIDIKAN DAN PERTANIAN DI BAHAGIAN AGROTEKNOLOGI DAN BIOSAINS, AGENSI NUKLEAR MALAYSIA (NUKLEAR MALAYSIA) 2017-05-11 12:00:00.000
SH.59/2017 KERJA-KERJA PENYENGGARAAN BILIK PEGAWAI SERTA KERJA-KERJA LAIN YANG BERKAITAN DI AGENSI NUKLEAR MALAYSIA 2017-05-11 12:00:00.000
SH.43/2017 X0301060100170034 SEBUTHARGA PERKHIDMATAN PEMBAHARUAN LESEN SISTEM PENGALIHUDARAAN SETEMPAT (LEV) UNTUK PERALATAN-PERALATAN MAKMAL UNTUK AGENSI NUKLEAR MALAYSIA (NUKLEAR MALAYSIA) 2017-05-11 12:00:00.000
SH.45/2017 X0301060100170035 SEBUTHARGA MEMBEKAL DAN MENGHANTAR MODUL-MODUL NIM (NIM MODULES) UNTUK AGENSI NUKLEAR MALAYSIA (NUKLEAR MALAYSIA) 2017-05-08 12:00:00.000
SH.54/2017 SEBUTHARGA BAGI MEMBIKIN, MEMBEKAL, MENGHANTAR, MEMERIKSA, MENGUJI DAN MENTAULIAH SATU (1) SET BONGKAH KONKRIT PERISAI SINARAN UNTUK AGENSI NUKLEAR MALAYSIA (NUKLEAR MALAYSIA) 2017-05-08 12:00:00.000
SH.50/2017 KERJA-KERJA PENAMBAHAN DAN PEMBAIKAN LAMPU-LAMPU KAWASAN, AGENSI NUKLEAR MALAYSIA 2017-05-04 12:00:00.000
SH.06/2017 SEBUTHARGA BAGI MEMBEKAL, MENGHANTAR, MEMASANG, MENGUJI DAN MENTAULIAH SATU (1) SET PEMANTAU UDARA ATAS-TANGKI REAKTOR (REACTOR TANKTOP AIR MONITOR) UNTUK AGENSI NUKLEAR MALAYSIA 2017-05-03 12:00:00.000
SH.62/2017 X0301060100170033 SEBUTHARGA BAGI MEMBEKAL, MENGHANTAR, MEMASANG, MENGUJI DAN MENTAULIAH SATU (1) SET LENGKAP PENGANALISIS MEKANIKAL DINAMIK (DYNAMIC MECHANICAL ANALYZER (DMA)) UNTUK AGENSI NUKLEAR MALAYSIA 2017-05-03 12:00:00.000
SH.04/2017 SEBUTHARGA BAGI MEREKABENTUK, MEMBIKIN, MENGUJI, MEMBEKAL, MENGHANTAR SATU (1) SET RAK PENYIMPAN BAHAN API (FUEL STORAGE RACK) UNTUK AGENSI NUKLEAR MALAYSIA 2017-05-03 12:00:00.000
SH.20/2017 PEMASANGAN ELEKTRIK UNTUK KERJA-KERJA MENAIKTARAF MAKMAL PENGESAN RADIASI NUKLEAR SEMIKONDUKTOR DI BANGUNAN EVF, KOMPLEKS JALAN DENGKIL 2017-05-02 12:00:00.000
SH.40/2017 X0301060100170027 SEBUTHARGA BAGI PERKHIDMATAN PENGGERUDIAN BANKA DAN ANALISIS SAMPEL BAGI PENILAIAN SUMBER THORIUM DI JELI DAN TANAH MERAH, KELANTAN KEPADA AGENSI NUKLEAR MALAYSIA (NUKLEAR MALAYSIA) 2017-04-28 12:00:00.000
Keputusan Sebut Harga/Tender/e-Bidding/Rundingan Terus
Agensi Nuklear Malaysia
JADUAL LATIHAN BULANAN PUSAT LATIHAN AGENSI NUKLEAR MALAYSIA

Jadual Penggunaan RTP Nuklear Malaysia 2017

Klik disini untuk memaparkan jadual penggunaan RTP Agensi Nuklear Malaysia


Agensi Nuklear Malaysia

VIDEO KORPORAT AGENSI NUKLEAR MALAYSIA                         

APLIKASI TEKNOLOGI NUKLEAR DALAM INDUSTRI AUTOMOTIF

Awani

SPM - LINTAS LANGSUNG MESYUARAT AMM KE-48 [2 OGOS 2015]


SPM - KEPERLUAN MELAHIRKAN SAINTIS 2020 [3 JUN 2015]

Executive Focus: The Prospect Group Meeting With Nuclear Malaysia]

Awani

INPRO: International Project On Innovative Nuclear Reactors an Fuel Cycles - Video 1

Awani

INPRO: International Project On Innovative Nuclear Reactors an Fuel Cycles - Video 2

Awani

Challenges Faced by Technical & Scientific Support Organizations

Awani

Reaktor TRIGA PUSPATIGammaSpider: A New and Novel System to Detect Oleoresin in Standing Agarwood Trees

The Sterile Insect Techniques

Awani

SIT Mosquitoes

Awani

NUCLEAR SCIENCE AND TECHNOLOGY FOR SECONDARY SCHOOLS (NST4SS), 2016

NUKLEAR CAMP: VENI, VEDI, VICI                                                 

HARI PENGURUSAN PENGETAHUAN (KM) 2016                         

Awani

Agensi Nuklear Malaysia

Sumber/ Source: Borneo Post Online
Pautan/ Link: http://www.theborneopost.com/2017/04/18/malaysian-delegation-visits-china-to-study-its-nuclear-power-programme/
Tarikh/ Date: 18 April 2017

Sumber/Source : Harian Metro
Muka surat/Page : 3
Tarikh/Date : 18 April 2017

 

Sumber/Source : Harian Metro
Muka surat/Page : 30
Tarikh/Date : 5 April 2017

 

Sumber/Source : Kosmo
Muka surat/Page : 24
Tarikh/Date : 3 April 2017

 

Sumber/ Source: The Rakyat Post
Pautan/ Link: http://www.therakyatpost.com/news/2017/03/09/malaysia-can-gain-more-from-nuclear-power-technology/
Tarikh/ Date: 9 March 2017

Sumber/ Source: The Edge Markets
Pautan/ Link: http://www.theedgemarkets.com/my/article/malaysia-ready-decide-nuclear-power
Tarikh/ Date: 8 March 2017

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 19
Tarikh/Date : 13 Februari 2017

 

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 20
Tarikh/Date : 13 Februari 2017

 

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 20
Tarikh/Date : 13 Februari 2017

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 19
Tarikh/Date : 13 Februari 2017

 

Sumber/Source : Daily Express
Muka surat/Page : http://www.dailyexpress.com.my/read.cfm?NewsID=2388
Tarikh/Date : 15 Jan 2017

 


 

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 24
Tarikh/Date : 17 Jan 2017

 

Sumber/Source : Borneo Post
Muka surat/Page : -
Tarikh/Date : 7 Dis 2016

 

Sumber/Source : Sin Chew Daily
Muka surat/Page : 14
Tarikh/Date : 30 Nov 2016

 

Sumber/Source : Nan Yang Siang Pau
Muka surat/Page : B3
Tarikh/Date : 30 Nov 2016

 

Sumber/Source : China Press
Muka surat/Page : A11
Tarikh/Date : 30 Nov 2016

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 33
Tarikh/Date : 30 Nov 2016

 

Sumber/Source : Berita Harian
Muka surat/Page : 20
Tarikh/Date : 12 Okt 2016

 

Sumber/Source : Berita Harian
Muka surat/Page : 33
Tarikh/Date : 17 Ogos 2016

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 12
Tarikh/Date : 8 Ogos 2016

 

Sumber/Source : Harian Metro
Muka surat/Page : 41
Tarikh/Date : 18 Julai 2016

 

Sumber/Source : Sinar Harian
Muka surat/Page : 41
Tarikh/Date : 18 Julai  2016

 

Sumber/Source : IAEA 60 Years
Muka surat/Page : 8 & 9
Tarikh/Date : Jun 2016

 

Sumber/Source : Berita Harian
Muka surat/Page : 28
Tarikh/Date : 1 Jun 2016

 

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 14
Tarikh/Date : 26 Mei 2016

 

Sumber/Source : Berita Harian
Muka surat/Page : 30 & 31
Tarikh/Date : 30 Mac 2016

 

Sumber : Utusan Malaysia
Muka surat : 12 & 13
Tarikh : 8 Jun 2016

 

Sumber : The Star
Muka surat : 10
Tarikh : 19 Mei 2016

 

Sumber : Harian Metro
Muka surat : 26
Tarikh : 19 Mei 2016

 

Sumber : Kosmo
Muka surat : 50
Tarikh : 22 Apr 2016

 

Sumber : Utusan Malaysia
Muka surat : 25
Tarikh : 12 Apr 2016

 

Sumber : Utusan Malaysia
Muka surat : 13
Tarikh : 5 Apr 2016

 

Sumber : Utusan Malaysia
Muka surat : 3
Tarikh : 27 Mac 2016

 

Sumber : Utusan Malaysia
Muka surat : 2 & 3
Tarikh : 1 Feb 2016

 

Sumber : Utusan Malaysia
Muka Surat : 10
Tarikh : 15 Jan 2016

 

Sumber : Berita Harian
Muka Surat : 6 & 7
Tarikh : 15 Jan 2016

 

Sumber : Utusan Malaysia
Muka surat : 6 & 7
Tarikh : 11 Jan 2016

 

Agensi Nuklear dan Proton jalin kerjasama penyelidikan


Bantu pengusaha industri kayu karas kenal pasti kehadiran oleoresin dalam pokok