web
    analytics

Portal Rasmi Agensi Nuklear Malaysia

 

 

AGENSI NUKLEAR MALAYSIA

KOTA KINABALU, 21 SEPTEMBER 2017- Nuklear Malaysia telah menyertai Mesyuarat Saintifik Pengimejan Perubatan Ke-51 telah diadakan di Hotel Promenade, Kota Kinabalu, Sabah pada 17 September 2017. Program ini adalah anjuran Nuklear Malaysia dengan kerjasama Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB), Persatuan Perlindungan Sinaran Malaysia (MARPA) dan Persatuan Perubatan Nuklear Malaysia (NMSM). Seramai 21 orang peserta yang terdiri daripada Pengamal Perubatan dan Juru X-Ray dari klinik dan hospital kerajaan serta swasta telah menghadirinya. Sebanyak enam kertas kerja telah dibentangkan yang merangkumi perkongsian berkenaan pemeriksaan terhadap seluruh badan menggunakan modaliti pengimejan perubatan, artifak pada filem, keselamatan sinaran dalam radioterapi, keperluan perundangan, sinaran mengion dan tidak mengion dalam perubatan serta penafsiran imej radiograf. Program ini telah diberi status Pendidikan Perubatan Berterusan (CME) oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai memenuhi keperluan perlesenan.

Objektif program ini adalah untuk menyebarkan maklumat sejajar dengan perkembangan terkini dalam teknologi radiologi dan modaliti lain dalam aplikasi perubatan. Maklumat berkenaan strategi dan tujuan yang betul dan amalan radiologi serta protokol terkini dalam pengimejan perubatan juga disampaikan dalam program ini. Selain daripada itu juga, program ini akan memberi kesedaran terhadap keperluan bagi meningkatkan kualiti perkhidmatan radiografi dan keyakinan keselamatan. Program yang dianjurkan ini akan dapat meningkatkan pengetahuan dan para peserta akan berpeluang untuk bertukar pendapat dan pengalaman dengan ahli profesional yang lain.


PUTRAJAYA, 20 SEPTEMBER 2017 - Kementerian Sains, Teknologi & Inovasi (MOSTI) telah mengambil langkah yang proaktif dengan mengadakan Sambutan Hari Wanita Kebangsaan Peringkat MOSTI 2017. Program tersebut telah diadakan di Dewan Perhimpunan MOSTI, Putrajaya pada 15 September  2017. Program yang bermula seawal jam 9.00 pagi itu adalah anjuran Bahagian Pengurusan Sumber Manusia (PSM) dan Persatuan Suri & Anggota Perkhidmatan Awam Malaysia (PUSPANITA) MOSTI.

Dalam program ini, Nuklear Malaysia turut menghantar wakil untuk menyertainya. Wakil dari agensi ini adalah terdiri daripada ahli PUSPANITA Nuklear Malaysia. Sepanjang program ini, pelbagai aktiviti menarik telah disediakan kepada hadirin yang hadir. Aktiviti utama yang diadakan adalah Ceramah Wacana Islam Semasa (WISE) Siri 4/2017 yang bertajuk “Wanita Dambaan Syurga”. Ceramah kali ini telah disampaikan oleh Juara Da’i Milenia Musim 1, Da’i Adibah. Pelbagai pengisian dan perkongsian menarik yang telah disampaikan oleh Da’i Adibah kepada hadirin khususnya dalam usaha menjadi seorang wanita atau muslimah solehah untuk mendapat ganjaran syurga.

Aktiviti lain yang turut diadakan adalah jualan gerai, rawatan manicure dan  pedicure. Pihak MOSTI juga turut berbesar hati untuk menyediakan goodies bag kepada 100 pengunjung terawal. Program Sambutan Hari Wanita Kebangsaan Peringkat MOSTI 2017 ini telah dapat dianjurkan dengan jayanya dan menerima maklum balas yang menggalakkan daripada  hadirin.


BANGI, 19 SEPTEMBER 2017- Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menggiatkan lagi usaha memerangi rasuah mereka secara proaktif dengan melaksanakan Bengkel Corruption Risk Management (CRM) bersama staf Agensi Nuklear Malaysia. Bengkel tiga hari tersebut telah bermula pada 11 hingga 13 September 2017  telah diadakan di Bilik Kuliah Nuklear Malaysia.

Dengan objektif memberikan pengetahuan dan maklumat kepada para pegawai agensi mengenai cara untuk mengenalpasti peluang dan juga ruang yang mejurus kepada rasuah, ia turut memberi peluang kepada para pegawai untuk melihat isu rasuah dengan perspektif yang berbeza. Bengkel ini juga merupakan persediaan Nuklear Malaysia untuk membangunkan Pelan Pengurusan Risiko Rasuah Nuklear Malaysia tersendiri.

Melalui kerjasama erat ini, pengurusan kedua-dua pihak berharap isu rasuah tidak lagi dipandang enteng dan sewenang-wenangnya dibiarkan berleluasa tanpa adanya akibat.


CYBERJAYA, 18 SEPTEMBER 2017 – ‘Road to GEC’, adalah majlis soft launch sebagai permulaan menuju kepada Global Entrepreneurship Community Summit 2 (GECommunity 2) yang menyediakan platform untuk para usahawan mempelajari dan bertukar pandangan sesama mereka. Acara ini dianjurkan oleh Kementerian Kewangan (MoF), diuruskan oleh Malaysian Global Innovation & Creativity Center (MaGIC), dan mendapat kerjasama Kementerian Pengajian Tinggi (MOHE) dan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), dengan GEM sebagai rakan komuniti.

Majlis soft launch ini dirasmikan oleh Ybhg. Tan Sri Dr. Mohd Irwan Serigar bin Abdullah (Ketua Setiausaha MOF). MOSTI terlibat sama dalam memudahkan dan mempromosikan idea pengkomersilan. Kenyataan ini telah dibuat oleh Datuk Seri Dr Mohd Azhar bin Hj. Yahaya, Ketua Setiausaha MOSTI iaitu “We are paving the way via Malaysia Commercialization Year (MCY) since 2016 to bring technologies out into the marketplace that will push the nation toward a technology-driven economy. Any idea converted to products or services are only as brilliant as the impact it has on society”.

Nuklear Malaysia sebagai agensi di bawah MOSTI turut hadir bagi menjayakan majlis ini dan mengintai peluang dan ruang yang boleh disertai di masa hadapan. Majlis ini telah diadakan di  MaGIC, Cyberjaya dan  antara pengisian aktiviti adalah seperti Corporate Chat Session, Business Innovation Clinic, Futurise Showcase, Summit Highlights, Obstacle Challenge dan lain-lain. Tahun ini, GECommunity Summit akan diadakan pada 12-16 Dicember 2017 di Kuala Lumpur Convention Centre dan dirasmikan oleh YAB Najib Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia.


KUALA LUMPUR, 15 SEPTEMBER 2017 – Pameran BIOMALAYSIA 2017 anjuran Bioeconomy Development Corporation ini telah diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur pada 11-13 September 2017. Program yang bertemakan “Bioeconomy: Driving Growth and Prosperity of the Nation” ini adalah acara tahunan peringkat antarabangsa yang mensasarkan pelawat dari dalam dan luar negara bagi membuka peluang pekerjaan serta menjana pelaburan selain menjadi platform bagi syarikat berasaskan biologi/sains hayat tempatan dan antarabangsa untuk membina rangkaian hubungan, berkongsi idea baharu, pengalaman serta penyelesaian praktikal dalam industri yang berasaskan biologi. Pameran BIOMALAYSIA 2017 ini telah dirasmikan oleh Yang Berbahagia Datuk Seri Dr. Mohd Azhar bin Hj. Yahaya, Ketua Setiausaha Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), mewakili Yang Berhormat Menteri MOSTI.


 
Rajah 1: (Dari kiri) Tapak pameran produk BIOLIQUIFERT; Lawatan Yang Berbahagia Datuk Seri Dr. Mohd Azhar bin Hj. Yahaya ke tapak pameran produk BIOLIQUIFERT.


Turut serta dalam pameran ini ialah Nuklear Malaysia dengan produk BIOLIQUIFERT. Produk ini telah terpilih untuk diketengahkan di Mini Pavillion Malaysia Commercialisation Year (MCY) di BIOMALAYSIA 2017 bagi menyokong inisiatif pengkomersialan negara menerusi Tahun Pengkomersialan Malaysia (MCY 2.0) yang bermula dari tahun 2017 hingga 2019. Produk BIOLIQUIFERT ini ialah biobaja cecair berasaskan mikrob yang berperanan sebagai pemberi nutrien utama kepada tumbuhan . Produk ini dibangunkan hasil penyelidikan pegawai penyelidik dari Bahagian Agroteknologi dan Biosains, Agensi Nuklear Malaysia. Turut serta dalam pameran ini ialah rakan industri, iaitu Peat Organic (M) Sdn. Bhd.
Tapak pameran BIOLIQUIFERT ini juga diserikan dengan lawatan dari YBhg. Datuk Seri Dr. Mohd Azhar bin Hj. Yahaya, Ketua Setiausaha Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI).


Rajah 2: (Dari kiri) Penerangan wakil rakan industri kepada pengunjung; Pempamer dan urusetia Mini Pavillion MCY, BIOMALAYSIA 2017.


Selain pameran produk, beberapa botol sampel BIOLIQUIFERT turut diberikan kepada pengunjung yang hadir ke tapak pameran untuk menguji dan memberi maklum balas mengenai keberkesanan produk ini.


BANGI, 14 SEPTEMBER 2017- Pada 5 dan 6 September 2017 yang lalu, Bengkel Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA) Nuklear Malaysia telah diadakan di Dewan Tun Ismail (DTI), Blok 11. EKSA merupakan penjenamaan semula amalan 5S yang diamalkan oleh sektor awam kerajaan. Bengkel anjuran Jawatankuasa Induk EKSA Nuklear Malaysia ini telah dikendalikan oleh penceramah dan fasilitator, Puan Kamaliah Hj Kassim dari Jabatan Kastam Diraja Malaysia.

Seramai 80 orang peserta daripada setiap bahagian telah hadir dalam bengkel selama dua hari tersebut. Objektif utama bengkel adalah untuk memberi penerangan kepada para peserta untuk mewujudkan persekitaran kerja yang kondusif dan berkualiti iaitu selamat,bersih,kemas dan selesa pada setiap masa. Selain it, ianya juga dapat membantu meningkatkan disiplin diri dan semangat kerja berpasukan dalam kalangan warga Nuklear Malaysia. Selain mewujudkan budaya kerja yang ceria,  EKSA juga meningkatkan kesedaran terhadap kepentingan penjimatan tenaga serta kitar semula (Go Green).

Tambahan lagi, bengkel EKSA ini juga dilihat mampu memberi kefahaman dan pengetahuan kepada para peserta berhubung dengan falsafah dan konsep perlaksanaannya di setiap bahagian. Bengkel ini juga adalah selari dengan  persediaan agensi ini untuk memohon persijilan EKSA daripada pihak Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) pada Disember 2017.


Kuala Lumpur, 13 September 2017 - Pada 7 September 2017 bertempat di Royale Chulan Kuala Lumpur telah berlangsung Smart Business Solutions Conference & Exhibition. Program yang dianjur oleh Fuji Xerox Malaysia bermula pada jam 9.00 pagi sehingga 6.00 petang ini memberi ruang dan peluang kepada para peserta untuk mendapatkan pengalaman dunia percetakan yang berbeza. Dalam program ini, dua orang wakil Nuklear Malaysia iaitu Puan Normazlin Ismail dan Puan Nor Azlina Nordin telah menyertai pameran dan konferens yang dianjurkan.

Pameran dan konferen ini merupakan satu platform bagi penyelesaian teknologi yang inovatif. Fuji Xerox telah membawa pakar industri percetakan mereka untuk bersama-sama berkongsi trend bisnes terkini dan cara untuk meningkatkan pengurusan dokumen bersepadu bagi memudahkan proses industri percetakan.

Program ini juga turut menyediakan ruang pameran bagi melihat dengan lebih jelas aktiviti-aktiviti percetakan pada pelbagai bentuk permukaan. Selain itu, para peserta berpeluang untuk mencuba hands-on aktiviti seperti hasil cetakan DocuWorks yang membentuk origami haiwan


BANGI, 12 SEPTEMBER 2017- Bahagian Kebudayaan dan Rekreasi  Kelab Nuklear Malaysia telah mengadakan program memanah  dalam kalangan kakitangan Nuklear Malaysia. Aktiviti latihan memanah ini dijalankan sebanyak dua siri bermula pada 15 Ogos 2017 sehingga 19 Oktober 2017.  Latihan memanah terkini telah diadakan pada 5 (Selasa) dan 7 September (Khamis) 2017 bermula jam 5.30 petang hingga 6.30 petang.

Setiap kumpuan terdiri daripada 10 orang peserta. Latihan memanah ini bermatlamat untuk mengajar teknik memanah yang betul dan sebagai landasan perkongsian kesukanan yang terbaik kepada kakitangan Nuklear Malaysia. Kumpulan siri peserta dibahagikan kepada dua siri seperti berikut:

Siri Pertama:

Kumpulan Sesi 1 Sesi 2 Sesi 3 Sesi 4
A (10 orang) 15 Ogos 22 Ogos 5 September 12 September
B (10 orang) 17 Ogos 24 Ogos 7 September 14 September

Siri Kedua:

Kumpulan Sesi 1 Sesi 2 Sesi 3 Sesi 4
C (10 orang) 19 September 26 September 10 Oktober 17 Oktober
D (10 orang) 28 September 5 Oktober 12 Oktober 19 Oktober

 

 


BANGI, 11 SEPTEMBER 2017- Bahagian Kebajikan Kelab Nuklear Malaysia telah mengadakan Program Sambutan Ibadah Qurban 1438H di Surau Sri Mint dan rumah Kelab Nuklear Malaysia pada 4 September 2017. Program Sambutan Ibadah Qurban merupakan aktiviti tahunan yang dianjurkan pada setiap tahun oleh Bahagian Kebajikan Kelab Nuklear Malaysia.

Program tersebut telah diketuai oleh pengurus Bahagian Kebajikan Kelab Nuklear Malaysia, Encik Mohd Fauzi Haris. Seramai 50 orang kakitangan Nuklear Malaysia terlibat dalam program kali ini. Dalam program ini, sebanyak dua ekor lembu telah disembelih bagi tujuan qurban.

Program Ibadah Qurban yang bermula seawal jam 9.00 pagi itu telah berjaya dilaksanakan dengan jayanya dan penyerahan daging qurban dapat dibahagikan kepada tiga bahagian. Pembahagian daging adalah meliputi peserta qurban (7 orang), golongan asnaf dan kakitangan yang terlibat. Pada majlis yang sama, aktiviti memasak sup daging qurban juga dilakukan secara gotong-royong bersama kakitangan Nuklear Malaysia. Jamuan ringkas juga disediakan kepada semua yang terlibat dan hadir pada program tersebut.

Turut hadir dalam program ini adalah Ketua Pengarah Nuklear Malaysia YBrs. Dr Mohd Ashhar Hj. Khalid dan Timbalan Ketua Pengarah Program Perkhidmatan Teknikal, Dr Abdul Muin Abdul Rahman.


FOTOSTIMULASI LUMINESENS (PSL)

Apa itu iradiasi makanan?
Iradiasi makanan adalah rawatan atas item makanan menggunakan radiasi mengion terkawal dalam masa yang tertentu untuk mencapai matlamat atau objektif tertentu.

Mengapa pengesanan makanan diiradiasi itu penting?
Pengesaan terhadap makanan diiradiasi sangat penting untuk mengawal kualiti makanan pada semua peringkat. Kaedah pengesanan makanan yang diiradiasi perlu sesuai untuk mengukur kesan radiasi terhadap dos yang diberi tanpa dipengaruhi oleh parameter lain seperti semasa pemprosesan dan penyimpanan atau jangka masa antara pemprosesan dan analisis makanan. Kawalan mutu terhadap iradiasi makanan adalah kritikal untuk memudahkan perdagangan makanan di peringkat  antarabangsa dan meningkatkan keselamatan, keyakinan pengguna dan memberi pilihan kepada pengguna.

Apakah kaedah atau teknik yang ada untuk mengesan makanan yang diiradiasi?
Pengesanan iradiasi makanan adalah berdasarkan kepada kaedah fizik, kimia, mikrobiologi dan DNA (asid deoksiribonukleik).

Apa itu teknik Fotostimulasi Luminesens (PSL)? 
Teknik Fotostimulasi Luminesens (PSL) ialah suatu teknik untuk mengesan makanan diiradiasi yang mengandungi serpihan mineral, terutama mineral silikat dan bahan bioinorganik seperti kalsit (cengkerang atau tulang). Sistem PSL amat sesuai untuk penyaringan pelbagai jenis makanan dengan deposit mineral, contohnya herba, rempah, perasa, buah-buahan dan sayur-sayuran, kerang, produk daging, bijirin dan ubi. Pengukuran PSL tidak memusnahkan sampel; oleh itu pengukuran boleh dibuat berulang kali. Teknik ini cepat dan melibatkan kos yang rendah untuk menyaring pelbagai jenis makanan untuk menentukan sama ada ia telah diiradiasi.

Bagaimana teknik penyaringan PSL berfungsi?
PPSL (Pulsed Photostimulated Luminescence) SUERC (Scottish Universities Environmental Research Centre) ialah alat makmal mudah alih untuk penyaringan makanan diiradiasi. Teknik PSL melibatkan pengesanan dari sejumlah kecil serpihan mineral yang terdapat pada kebanyakan makanan. Bahan mineral silikat ini menyimpan tenaga dalam pembawa cas yang terperangkap di struktur celahan atau kekotoran. Apabila terdedah kepada sinaran mengion, rangsangan optikal atas mineral akan melepaskan caj pembawa. Semasa rangsangan optikal, tenaga terperangkap akan dilepaskan dan menghasilkan isyarat luminesens yang boleh diukur dan dikesan oleh pengesan PSL dengan kiraan foton per saat.

fungsi

Di mana teknik penyaringan PSL digunakan?
Di Malaysia, kajian dan perkhidmatan untuk mengesan makanan diiradiasi telah dibangunkan di Makmal Fotostimulasi Luminesens, Agensi Nuklear Malaysia. Teknik ini mampu untuk mengukur sampel secara keseluruhan atau campuran bahan organik dan bukan organik. Sistem ini lazimnya dapat mengesan lebih daripada 95% herba dan rempah yang diiradiasi. Penemuan kajian ini berguna untuk memudahkan pengendalian aplikasi iradiasi makanan di Malaysia.

 

 

Agensi Nuklear Malaysia
Tender Perihal Kerja Tarikh Tutup
SH.133/2017 X0301060100170091 SEBUTHARGA MEMBEKAL DAN MENGHANTAR PELBAGAI JENIS RADAS DAN BAHAN PAKAI HABIS UNTUK AGENSI NUKLEAR MALAYSIA 2017-09-28 12:00:00.000
SH.127/2017 X0301060100170088 SEBUTHARGA BAGI PERKHIDMATAN PENYENGGARAAN KOMPREHENSIF SISTEM TELEFON DAN PABX (PENYENGGARAAN CEGAHAN BERJADUAL, PEMBAIKAN, DAN KERJA-KERJA TAMBAHAN) DI AGENSI NUKLEAR MALAYSIA (NUKLEAR MALAYSIA) 2017-09-25 12:00:00.000
SH.123/2017 PERKHIDMATAN PENYENGGARAAN MIKROSKOP ELEKTRON PENGIMBAS JENAMA FEI MODEL QUANTA 400 MK1 UNTUK AGENSI NUKLEAR MALAYSIA 2017-09-25 12:00:00.000
Keputusan Sebut Harga/Tender/e-Bidding/Rundingan Terus
Agensi Nuklear Malaysia
Radiation Protection Conference & Workshop 2017 di Kuantan, Pahang pada 27 - 30 November 2017

Persidangan kali ini bertemakan Safety and Secuirty without Compromise akan dihadiri peserta dalam kalangan profesional, para pegawai dan pekerja yang terlibat dengan penggunaan sinaran mengion dalam pelbagai sektor ekonomi baik di Malaysia mahupun Antarabangsa. Persidangan ini merupakan agenda tetap tahunan bagi pengamal keselamatan sinaran yang dianjurkan oleh Persatuan Perlindungan Sinaran Malaysia (MARPA) dengan kerjasama Nuklear Malaysia dan Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) sebagai organisasi yang juga terlibat sebagai Collaborator.

Muat Turun Borang Penyertaan


JADUAL LATIHAN BULANAN PUSAT LATIHAN AGENSI NUKLEAR MALAYSIA

Jadual Penggunaan RTP Nuklear Malaysia 2017

Klik disini untuk memaparkan jadual penggunaan RTP Agensi Nuklear Malaysia


Agensi Nuklear Malaysia

VIDEO KORPORAT AGENSI NUKLEAR MALAYSIA                         

APLIKASI TEKNOLOGI NUKLEAR DALAM INDUSTRI AUTOMOTIF

Awani

SPM - LINTAS LANGSUNG MESYUARAT AMM KE-48 [2 OGOS 2015]


SPM - KEPERLUAN MELAHIRKAN SAINTIS 2020 [3 JUN 2015]

Executive Focus: The Prospect Group Meeting With Nuclear Malaysia]

Awani

INPRO: International Project On Innovative Nuclear Reactors an Fuel Cycles - Video 1

Awani

INPRO: International Project On Innovative Nuclear Reactors an Fuel Cycles - Video 2

Awani

Challenges Faced by Technical & Scientific Support Organizations

Awani

Reaktor TRIGA PUSPATIGammaSpider: A New and Novel System to Detect Oleoresin in Standing Agarwood Trees

The Sterile Insect Techniques

Awani

SIT Mosquitoes

Awani

NUCLEAR SCIENCE AND TECHNOLOGY FOR SECONDARY SCHOOLS (NST4SS), 2016

NUKLEAR CAMP: VENI, VEDI, VICI                                                 

HARI PENGURUSAN PENGETAHUAN (KM) 2016                         

Awani

Agensi Nuklear Malaysia
Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 6 & 7
Tarikh/Date : 10 Sept 2017

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 15
Tarikh/Date : 4 Sept 2017

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 15
Tarikh/Date : 4 Sept 2017

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 16
Tarikh/Date : 4 Sept 2017

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 16
Tarikh/Date : 4 Sept 2017

 

Sumber/Source : The Star
Muka surat/Page : 10
Tarikh/Date : 2 Ogos 2017

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 19
Tarikh/Date : 5 Jun 2017

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 21
Tarikh/Date : 5 Jun 2017

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 19
Tarikh/Date : 5 Jun 2017

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 19
Tarikh/Date : 7 Jun 2017

 

Sumber/ Source: www.massa.net.m
Pautan/ Link: http://www.massa.net.my/agensi-nuklear-malaysia-nuklear-malaysia/

Sumber/ Source: Borneo Post Online
Pautan/ Link: http://www.theborneopost.com/2017/04/18/malaysian-delegation-visits-china-to-study-its-nuclear-power-programme/
Tarikh/ Date: 18 April 2017

Sumber/Source : Harian Metro
Muka surat/Page : 3
Tarikh/Date : 18 April 2017

 

Sumber/Source : Harian Metro
Muka surat/Page : 30
Tarikh/Date : 5 April 2017

 

Sumber/Source : Kosmo
Muka surat/Page : 24
Tarikh/Date : 3 April 2017

 

Sumber/ Source: The Rakyat Post
Pautan/ Link: http://www.therakyatpost.com/news/2017/03/09/malaysia-can-gain-more-from-nuclear-power-technology/
Tarikh/ Date: 9 March 2017

Sumber/ Source: The Edge Markets
Pautan/ Link: http://www.theedgemarkets.com/my/article/malaysia-ready-decide-nuclear-power
Tarikh/ Date: 8 March 2017

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 19
Tarikh/Date : 13 Februari 2017

 

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 20
Tarikh/Date : 13 Februari 2017

 

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 20
Tarikh/Date : 13 Februari 2017

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 19
Tarikh/Date : 13 Februari 2017

 

Sumber/Source : Daily Express
Muka surat/Page : http://www.dailyexpress.com.my/read.cfm?NewsID=2388
Tarikh/Date : 15 Jan 2017

 


 

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 24
Tarikh/Date : 17 Jan 2017

 

Sumber/Source : Borneo Post
Muka surat/Page : -
Tarikh/Date : 7 Dis 2016

 

Sumber/Source : Sin Chew Daily
Muka surat/Page : 14
Tarikh/Date : 30 Nov 2016

 

Sumber/Source : Nan Yang Siang Pau
Muka surat/Page : B3
Tarikh/Date : 30 Nov 2016

 

Sumber/Source : China Press
Muka surat/Page : A11
Tarikh/Date : 30 Nov 2016

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 33
Tarikh/Date : 30 Nov 2016

 

Sumber/Source : Berita Harian
Muka surat/Page : 20
Tarikh/Date : 12 Okt 2016

 

Sumber/Source : Berita Harian
Muka surat/Page : 33
Tarikh/Date : 17 Ogos 2016

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 12
Tarikh/Date : 8 Ogos 2016

 

Sumber/Source : Harian Metro
Muka surat/Page : 41
Tarikh/Date : 18 Julai 2016

 

Sumber/Source : Sinar Harian
Muka surat/Page : 41
Tarikh/Date : 18 Julai  2016

 

Sumber/Source : IAEA 60 Years
Muka surat/Page : 8 & 9
Tarikh/Date : Jun 2016

 

Sumber/Source : Berita Harian
Muka surat/Page : 28
Tarikh/Date : 1 Jun 2016

 

 

Sumber/Source : Utusan Malaysia
Muka surat/Page : 14
Tarikh/Date : 26 Mei 2016

 

Sumber/Source : Berita Harian
Muka surat/Page : 30 & 31
Tarikh/Date : 30 Mac 2016

 

Sumber : Utusan Malaysia
Muka surat : 12 & 13
Tarikh : 8 Jun 2016

 

Sumber : The Star
Muka surat : 10
Tarikh : 19 Mei 2016

 

Sumber : Harian Metro
Muka surat : 26
Tarikh : 19 Mei 2016

 

Sumber : Kosmo
Muka surat : 50
Tarikh : 22 Apr 2016

 

Sumber : Utusan Malaysia
Muka surat : 25
Tarikh : 12 Apr 2016

 

Sumber : Utusan Malaysia
Muka surat : 13
Tarikh : 5 Apr 2016

 

Sumber : Utusan Malaysia
Muka surat : 3
Tarikh : 27 Mac 2016

 

Sumber : Utusan Malaysia
Muka surat : 2 & 3
Tarikh : 1 Feb 2016

 

Sumber : Utusan Malaysia
Muka Surat : 10
Tarikh : 15 Jan 2016

 

Sumber : Berita Harian
Muka Surat : 6 & 7
Tarikh : 15 Jan 2016

 

Sumber : Utusan Malaysia
Muka surat : 6 & 7
Tarikh : 11 Jan 2016

 

Agensi Nuklear dan Proton jalin kerjasama penyelidikan


Bantu pengusaha industri kayu karas kenal pasti kehadiran oleoresin dalam pokok