Portal Rasmi Agensi Nuklear Malaysia

PUTRAJAYA, 7 MAC 2018 - Seramai enam orang wakil Rakan Pembimbing Perkhidmatan Awam (AKRAB) Nuklear Malaysia telah menghadiri bengkel Training of Trainers (TOT) AKRAB PAKAR  untuk tahun 2018 baru-baru ini. Bengkel ini dianjurkan oleh Majlis AKRAB Kebangsaan (MAK) dengan kerjasama Bahagian Pengurusan Psikologi, Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Persatuan Kaunseling Antarabangsa Malaysia (PERKAMA International). Bengkel ini telah berlangsung di Putrajaya.


Bengkel TOT Akrab Pakar ini telah dirasmikan oleh Dr. Ruziati Mior Ahamad Ariffin iaitu Pengarah Bahagian Pengurusan Psikologi JPA. Peserta yang hadir terdiri daripada ahli AKRAB dari pelbagai kementerian. Wakil peserta daripada Nuklear Malaysia adalah Pn Manisah Saedon, Pn Radhiah Jamalludin, Dr Cik Rohaida Che Hak, Pn Salahbiah Abdul Majid, Cik Hasfazilah Hassan dan Pn Norasiah Ab Kasim.

Bengkel TOT Akrab Pakar ini bertujuan melahirkan ahli Akrab yang berkemahiran bagi membantu Majlis Akrab Kebangsaan (MAK) pada masa akan datang. Bengkel ini juga memberi pendedahan kepada ahli AKRAB tentang modul AKRAB pakar yang sedang dibangunkan. Selain itu, bengkel ini menyediakan ahli Akrab untuk menjadi pembimbing yang lebih berwibawa. Semasa bengkel ini berlangsung, peserta telah diberikan     tugasan     untuk     dilaksanakan     dan     dinilai     oleh      para      fasilitator.     Antara pengisian bengkel tersebut adalah penilaian kendiri peserta, kemahiran berkomunikasi  dan  bimbingan kelompok.