Portal Rasmi Agensi Nuklear Malaysia

KUALA LUMPUR, 2 MAC 2018 - Kesemua empat projek inovasi Agensi Nuklear Malaysia yang di pertandingkan dalam pameran di Malaysia Technology Expo (MTE) 2018 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada 22 hingga 24 Februari  telah menerima anugerah terdiri daripada 1 pingat emas 2 pingat perak dan 1 pingat gangsa. 

Pingat emas telah dirangkul oleh Dr Sobri Hussein dan kumpulannya melalui projek inovasi BioNIK-P-Gamma Irradiated Multifunctional Liquid Biofertilizer. Sementara itu, dua pingat perak pula telah diraih oleh kumpulan Roha Tukimin dengan projek rekaan inovasi AREFCERT: Radiofrequency Radiation Safety Level System dan kumpulan Sofian Ibrahim dengan projek Prevulcanized of Natural Rubber Latex via Hybrid Radiation and Peroxidation Vulcanizations. Manakala kumpulan yang diketuai oleh Mohd Amirul Syafiq Mohd Yunos telah memenangi pingat gangsa bagi projek rekaan Radioactive Particle Tracking System - Advance Non Invasive Radiation Based Techniques for 3D Hydrodynamic Visualization in Opaque Multiphase Flow System.

Anugerah Rekacipta dan Inovasi adalah merupakan anugerah utama bagi penganjuran MTE yang merupakan pengiktirafan kepada penyertaan inovasi cemerlang tahun ini. Setiap penyertaan diadili oleh panel-panel hakim untuk melayakkan mereka (mengikut merit yang ditentukan) dianugerahkan dengan pingat emas, perak atau gangsa.