Portal Rasmi Agensi Nuklear Malaysia

BANGI, 2 MAC 2018 - Apabila mendengar perkataan nuklear, ramai orang memberi perspektif yang negatif dan tidak kurang juga mereka yang mencemuh kerajaan kerana menjalankan penyelidikan teknologi nuklear. Malaysia bukanlah negara yang menjalankan kajian mengenai teknologi nuklear untuk peperangan. Kerajaan Malaysia melalui Agensi Nuklear Malaysia (Nuklear Malaysia) menjalankan kegiatan penyelidikan menggunakan teknologi nuklear untuk membantu dan memberi manfaat kepada rakyat dan negara sejak lebih 45 tahun yang lalu. Namun, sedarkah anda bahawa teknologi nuklear memberi manfaat kepada masyarakat?

Selaras dengan kemajuan teknologi yang dikecapi, Nuklear Malaysia telah berjaya mencipta Pengesan Radiasi Pintar. Keunikan pengesan ini adalah sistem pemantauan radiasi (sinaran) dapat terus disambung ke telefon pintar. Kejayaan penghasilan alat pengesan ini memberi impak yang tinggi kepada pelbagai industri seperti industri gas dan petroleum; loji pensterilan sinaran gama; industri tolok nuklear yang menggunakan punca sinar gama, beta atau sinar-X; lapangan terbang dan pelabuhan bagi memantau penyeludupan bahan radioaktif ke dalam negara; dan hospital dan klinik yang menggunakan punca radioaktif dan mesin sinar-X. Melalui pemasangan sistem ini di kawasan yang seperti dinyatakan, ia dapat membantu menjalankan pemantauan secara aktif kadar dos dedahan.

Inovasi ini telah Berjaya meningkatkan imej korporat Nuklear Malaysia melalui pelbagai pengiktirafan dan anugerah pertandingan inovasi sama ada di peringkat nasional mahupun antarabangsa. Produk ini telah merangkul pingat di Hari Inovasi Nuklear Malaysia-2016 (Emas), Pameran Teknologi Malaysia (MTE) 2017 (Emas), Pameran Inovasi Reka Cipta dan Reka Cipta Antarabangsa 2017 (Emas) dan Juara Konvensyen Kumpulan Inovasi Kreatif KIK MOSTI 2017.